Căutați profesioniști inteligenți
Rapoarte geologiceTrebuie să găsiți un specialist în servicii din categoria Rapoarte geologice? Vă vom ajuta să găsiți experți de calitate la prețuri corecte. Doar introduceți o solicitare.
Raport geologic
Problema evaluării cercetării sau exploatării geologice se concretizează în pregătirea raportului geologic relevant, care poate fi utilizat pentru nevoile investitorului de a determina documentele și condițiile inițiale pentru fundații, construcții de transport și inginerie civilă, pentru a obține informații despre compoziția scoarței terestre și legile schimbărilor lor.
Diferența dintre explorarea și cercetarea intervențiilor geologice ar putea fi aproximată prin faptul că cercetarea geologică determină compoziția scoarței terestre și modul de schimbare a acesteia, fie în toată România, fie la nivel regional, rezultând în rapoarte tematice sau geologice - hărți.
Dimpotrivă, evaluarea geologică este o evaluare pentru identificarea sau confirmarea zăcămintelor minerale și cantitatea rezervelor desemnate. Aceasta include explorarea hidrogeologică a apelor subterane, inclusiv a apelor termale, în ceea ce privește cantitatea sau compoziția și perspectiva. Dar cercetarea geologică inginerească este importantă și în scopul planificării și proiectării, nu numai în scopul planificării construcțiilor, ci și în scopul intervenției în stabilitatea pe cale de dispariție a zonei în care a intervenit activitatea umană. Activitatea nu mai puțin importantă și interesantă este verificarea condițiilor pentru construirea rezervoarelor subterane (de exemplu, gaz, petrol, ..), utilizarea energiei geotermale, a depozitelor de deșeuri radioactive sau a altor deșeuri, accesul la peșteri, securizarea și eliminarea vechilor lucrări miniere.
În practica reală, una dintre următoarele metode, sau o combinație a acestora, este cel mai adesea utilizată pentru a pregăti rapoarte geologice:
- executarea puțurilor și executarea lucrărilor de foraj,
- construirea, exploatarea sau utilizarea informațiilor de la obiecte de măsurare, stații de observare sau dispozitive de monitorizare,
- lucrări de laborator și lucrări geochimice,
- elaborarea hărților geologice,
- pregătirea rapoartelor geologice.
Utilizarea practică a serviciilor specialiștilor în geologie trebuie întotdeauna consultată în prealabil. Pentru nevoile investitorului, este deci o lucrare pregătitoare, care trebuie să preceadă decizia privind metoda soluției proiectului. Fie că se pregătește pentru construcția viitoare a unei clădiri de apartamente sau a unei construcții de linii (drum, autostradă, pod, tunel, conductă, ..), dar și intervenții în zonă, care ar trebui să elimine, de exemplu, alunecări de teren, inundații și altele impacturi naturale negative în localitățile de interes. Înainte de a evalua orice localitate, este necesar să vă familiarizați cu datele geologice existente pe hartă. Apoi decideți să adăugați informații dacă lipsesc. Aceasta implică, de exemplu, construirea de foraje sau puțuri, care vor determina, printre altele, stabilitatea scoarței terestre în localitatea relevantă. Densitatea este direct proporțională cu detaliile informațiilor geologice, cu un accent special pe nivelul de stabilitate al scoarței terestre, pentru a determina cea mai adecvată metodă de construire a fundației. Subestimarea studiului geologic poate avea consecințe fatale pentru construcția implementată sau măsurile de protecție a zonei sau a mediului.
Metodele de realizare a evaluării ingineresco-geologică, pot fi împărțite în funcție de impactul asupra gradului de documentare a proiectului în:
- o evaluare de orientare, care, ca bază poate direcționa investitorul către soluțiile tehnice ale construcției în ceea ce privește evaluarea posibilităților și adecvării pentru utilizarea unui anumit tip de construcție,
- o evaluare detaliată, dar acest lucru permite deja prelucrarea documentelor cu o propunere pentru fundamentarea optimă a clădirii. Cu toate acestea, este, de asemenea, important să se urmărească rezultatele evaluării anteriore, care este completată de eșantionare, roci și apă, dar mai ales prin analiza ei de laborator susținută de teste de teren și măsurători suplimentare,
- anchetă suplimentară, sarcina sa principală este de a rezolva posibilele probleme și neconcordanțe din anchetele anterioare și de a sprijini soluțiile de proiect fie în faza de dezvoltare a proiectului, fie în faza de construcție și necesitatea intervenției în acest domeniu, care ar contribui la îmbunătățirea soluțiilor de proiectare optime.
Datorită clarității soluțiilor tehnice care intervin în evaluarea geologică a soluțiilor de construcție, putem menționa unele dintre sarcinile de bază ale cercetării inginerești-geologice a viitorului șantier de construcții. Aceste soluții și nevoi au un impact important asupra procedurilor propuse și pot fi rezumate în următoarele puncte de bază:
- evaluarea amănunțită a relațiilor geomorfologice, a conexiunilor acestora și estimarea activităților viitoare,
- o analiză detaliată a compoziției solului, inclusiv analiza chimică necesară,
- determinarea capacității portante și a compresibilității solului, de asemenea, cu sprijinul măsurătorilor fizice din laboratoare,
- analiza impactului apelor subterane asupra sistemului de fundație propus al clădirii,
- determinarea metodei lucrărilor de excavare în raport cu procesele tehnologice, dar și determinarea clasei de ductilitate a solurilor de fundație, care este în cele din urmă crucială pentru metoda de implementare a acestora și, astfel, pentru costurile de construcție pentru această parte a investiției,
- metoda construirii fundației în condiții geologice complicate,
- nu în ultimul rând, evaluarea stării solului de fundație din punctul de vedere al utilizării sale inginerești-geologice ulterioare.
Condițiile geomorfologice pot afecta în mod fundamental activitatea planificată în zonă. Poate fi în principal forma și suprafața terenului, fragmentarea acestuia, pantele precum și utilizabilitatea existentă a terenului. Forma și suprafața zonei pot afecta evaluarea utilizabilității amplasamentului pentru construcția planificată și, prin urmare, analiza aspectului suprafeței și a formelor zonei se efectuează la începutul lucrărilor de inspecție.
România se caracterizează prin faptul că următoarele forme teritoriale (reliefuri) apar pe teritoriul său:
- forme de relief plat,
- altitudini (creste, cote ale scoarței terestre),
- văi, spre deosebire de creste,
- diverse forme de pantă, de exemplu deluviale (depozite de piatră aluminioasă), solifuncționale (soluri aluminos-nisipoase), fractură, alunecare, eolit (acoperire loess).
Ar fi totuși potrivit să ne oprim la analiza metodei geologice de supraveghere a compoziției solului de fundație.
Dacă propunem un model de calcul al îmbinării fundației, respectiv fundațiilor, este necesar să cunoașteți straturile individuale ale solului de fundație, dar nu numai asta, ci și proprietățile lor. Apoi, este important să știm cum să creăm un profil ingineresc-geologic al subsolului evaluat și pe baza acestuia putem crea chiar un model de calcul care să ne permită să variem în găsirea soluției optime. Pentru a determina profilul geologic, voi folosi în principal următoarele lucrări de teren:
- sonde forate,
- sonde extrudate, respectiv penetrante,
- sonde și rosturi de fundație săpate manual,
- diverse tuneluri și puțuri de explorare în zona subminată
Metoda de selecție și utilizare a lucrărilor de sondare pe teren este legată de starea actuală, mai mult sau mai puțin complicată a situației geomorfologice într-un anumit caz, dar și de cerințele complexe pentru nevoile fundației, fie în ceea ce privește spațiul construit, dar și titlul de soluții arhitecturale nestandardizate afectează semnificativ arhitectura peisajului.
În plus față de condițiile practice pentru determinarea acurateții, adică a calității lucrărilor geologice, este necesar să se ia în considerare următoarele:
- densitatea sondelor, care depinde de cerințele, de exemplu, de dimensiunea obiectului planificat, dar și de complexitatea condițiilor geologice ale viitoarei construcții,
- numărul și amplasarea puțurilor trebuie să fie planificate astfel încât caracteristicile condițiilor geologice să poată fi reprezentate cât mai exact posibil și să se poată exclude orice terasament din sit;
- profunzimea studiului condițiilor geologice este direct dependentă de sarcinile care ar trebui suportate de fundațiile clădirii. De asemenea, rezultă dimensiunile fundațiilor sau cerințele lor suplimentare pentru armare.